Historien

 


Tilbakeblikk på årene som har vært

2023

Musikkåret begynte med en hyggelig spillejobb i Kolben. Vår lead-alt Hanne fylte rundt år, og hun hadde likegodt hyret Ski Storband til festen. Og Hanne trengte ingen vikar – hun ville selvsagt være med og spille i sin egen bursdag! Solister var Majken og Stina, og dette ble en fin generalprøve før neste jobb, nyttårskonserten 2023.
For første, men sikkert ikke siste gang, arrangerte altså storbandet nyttårskonsert i Rådhusteatret. Konserten skulle ha vært holdt tidligere, men måtte utsettes pga. pandemien. Da var det dobbelt hyggelig å invitere til konsert med solistene Majken Christiansen og Stina Stenerud, gamle bekjente av bandet, i duett og hver for seg. Et godt publikum gav fine tilbakemeldinger på både konseptet og prestasjonene.

Endelig var bandet tilbake i normalt gjenge med regelmessige øvelser og konserter. Vårkonserten dette året bar titelen ”Ski Storband goes latin”. Fullt hus i Rådhusteatrets foajé og gode prestasjoner fra bandets egne solister bar bud om en god høstsesong. Den begynte med spilling på Ski Storsenters matfestival i august, og fortsatte med eventjobber i september/oktober i Oslo (50-årslag) og i kongressenteret på Lillestrøm (årsmøte for Røde Kors). Sånne jobber vokser ikke på trær lenger, så de var kjærkomne økonomisk og spillemessig. På disse jobbene fungerte Geir Gaarder som musikalsk leder, da vår mangeårige leder Biørn Barlo avsluttet sitt virke med jobben på storsentret. Dette var varslet, så bandet hadde en stund sett etter ny musikalsk leder, enten fast eller på prosjektbasis. Det resulterte i at den dyktige svenske trombonisten og arrangøren Oscar Utterström sa seg villig til å lede bandet på den planlagte konserten med musikklinja ved Ski videregående i november, og til å lede bandet fra februar 2024. I mellomtiden hyret bandet trompeter og erfaren storbandmann Erik Eilertsen til å lede bandet fram mot og på nyttårskonserten med Hilde Louise Asbjørnsen og Frode Alnæs i januar.
Så sånn gikk nå året, med 38 øvelser og 7 konserter/spilleoppdrag. Besetningen har vært stabil med unntak av ett skifte i trombonerekka. Bandet ser fram til et 2024 som tegner til å bli meget positivt.

2022

Fremdeles var bandets virksomhet påvirket av pandemitida, såpass at den planlagte nyttårskonserten med Majken Christiansen og Stina Stenerud enda en gang måtte utsettes. Men i mars var vi i gang igjen. Da stod cafékonsert med den dyktige saksofonkvartettet Tangazo på programmet. Kvartetten presenterte et fint utvalg av låtene til The Hollywood Saxophone Quartet, med Harald Bergersen på altsaksofon – et meget vellykket og litt annerledes innslag i våre café-settinger. Så ble det til gjengjeld skikkelig storbandtrøkk etter pausen, vellykka det også. Som vanlig var foajéen godt besøkt av ”blodfans” og andre music lovers.
Ski Storband har alltid likt å invitere inn band og solister som kan presentere noe nytt i café-sammenhengen vår. Det skjedde også i juni, da Green Peppers gjestet Ski. Bandet, under ledelse av Torstein Ellingsen, bringer fram minnene om legendariske Herb Alpert og hans musikk, midt i blinken for et publikum som virkelig husker denne tida. Green Peppers spilte med stor tidsriktig innlevelse, og åpna porten for et spillesugent storband som også gjorde sine saker bra.
Den virkelig store satsinga dette året var storbandets tributt til Thad Jones/Mel Lewis i november. Dette er klassisk storbandmusikk fra de gylne 60- og 70-åra, moderne for sin tid og fremdeles ganske spenstig for vår. Konserten var krevende for bandet, men vi kom gjennom med æren i behold, og musikalsk leder Biørn Barlo var godt fornøyd.
2022 var et godt år for bandet da vi først kom i gang, stabil besetning og tre vellykka konserter lar seg høre, men nå ser vi bare fram til at vi endelig får gjennomført nyttårskonserten med Majken og Stina.

2021

Nok et strevsomt storbandår som tross alt fikk en god utgang. Nyttårskonserten med Majken Christiansen og Stina Stenerud måtte utsettes, og vårkonserten med bandet og The Green Peppers, en tributt til Herb Alpert, ble det heller ingenting av. Sånn blir det når man ikke får øved sammen – men på høsten begynte det å løsne. Først gjennomførte vi storbandcafé med egne solister og smitteverndefinert fullt hus, deretter en ny café med den dyktige musikalartisten Benedicte Barra, også denne godt besøkt.
Noe av det beste med Ski Storband er at både styre og musikalsk leder jobber bevisst med å framskaffe nye og/eller originale arrangementer på musikken som spilles, av folk som Lars Erik Gudim, Eirik Gaaseide og Biørn Barlo. Til glede for publikum, dette, men noen ganger litt til fortvilelse for bandet, for enkelt er det ikke alltid. Men uansett låter det bra. Det pleier solistene å understreke.
Etter disse konsertene begynte vi å øve til utsatt nyttårskonsert med Majken og Stina, men 2022 er uvisst slik det ser ut nå. Følg oss på hjemmesida, og godt år til alle som følger oss i Ski Storband!

2020

Året begynte normalt, med cafékonsert i Rådhusteatret i januar. Gjest var ingen ringere enn Harald Bergersen, et toppnavn i norsk jazz og en behersker av alle typer saksofoner i tillegg til fløyter og klarinetter. Denne gangen skulle han traktere baritonsaxen, et instrument som ikke høres så mye som soloinstrument, men er noe helt for seg selv når det spilles av en som kan det. Det ble en fin opplevelse for publikum og for bandet, ikke minst for bandets egen saxrekke, som i låta Baritone Madness hadde hentet fram hver sin baritonsax og sammen med Harald lagde noe så sjeldent som en barisextett. Fresige saker, og neppe forsøkt her til lands før nå – med Ski Storband!
Så begynte det dessverre å butte imot. Det var plutselig ikke tillatt å kjøre øvelser lenger, og alt ble satt på vent. Noe skulle vi likevel få til i løpet av våren og sommeren. Kunne vi ikke øve samlet, kunne vi øve gruppevis, og slik fikk vi på plass flere låter som ble spill inn i studioet til Øystein Valldal – gruppevis og etter påleggsmetoden. En morsom og nyttig erfaring som bøtet på spilleabstinensen for musikerne og resulterte i én låt på YouTube, bossaen ”So Danco Samba” med alltid opplagte Stina Stenerud som vokalsolist, på portugisisk!
Og jammen ble det ikke en råd med et par konserter likevel – smitten hadde tatt seg en slags pause – og vi hadde fått med oss dyktige Frikk Heide-Steen med et flott Sinatra-program som virkelig traff publikum i Rådhusteatrets store sal, og sanger og komponist Birgitte Dambergs trio med Åsmund Reistad på bass og Per Einar Watle på gitar – også de i storsalen. De leverte spennende låter av Birgitte og storbandarr skrevet for anledningen av Birgittes mann Åsmund.

2019

Enda et storbandår gjennomført, og som vanlig har Ski Storband hatt mye å henge fingrene i. Café-konsertene i Rådhusteatret har vært basis for den musikalske virksomheten, og i februar var dyktige Thomas Jensen sangsolist med låter fra Nat King Coles og Stevie Wonders repertoar. Veldig fint med en mannlig sanger igjen, og Thomas gjorde sine saker meget bra.

I mars var det tid for å presentere hits fra Henry Mancinis lange musikalske artist- og komponistliv. For et stort publikum ble det gjenhør med kjente låter som Pink Panter Theme og Peter Gunn Theme, og med egne solister på plass – og med Harald Bergersen som vikar på altsax – ble det levert soloinnslag av høy klasse.

Så var bandet klart for en konsertserie med et av våre fineste bekjentskaper gjennom åra, Stina Stenerud fra Fetsund. Mange vil vite at Stina har spesialisert seg på musikk som gjorde Monica Zetterlund til en av de store nordiske jazzvokalistene på 50- og 60-tallet – senest høsten 2019 gav hun ut sine tolkninger av denne musikken på plate. Til våre konserter i serien ”Monica Zetterlund Revival” hadde Biørn Barlo skrevet nye og tidsriktige storbandarrangementer på alle de kjente låtene, til stor glede for sanger, band og publikum. Det ble fire konserter fra juni til september i hhv. Rådhusteatret, Kolben, på Herr Nilsen og i KulturArena Aurskog-Høland. Konsertene i Ski og Aurskog-Høland var i samarbeid med Foreningen Norden, og her bidro Johan Hauknes fra Oslo Jazz Circle med interessante foredrag om nordisk jazz og jakten på ”den nordiske tonen”. Det ble meget gode tilbakemeldinger på alle konsertene.

Årets største satsing var ”Historien om The Andrews Sisters” med Maiken Kroken, Benedicte Barra og Kjersti Ekman i Rådhusteatrets store sal. Det ble nostalgi-swing for alle penga, og publikum var mer enn fornøyde med ”Underholdningsvogna”, som er gruppas navn når den er ”på veien”.

I løpet av 2019 har Ski Storband også spilt til dans på Continental med Majken Christiansen, gitt en bursdagskonsert i Ås med Ingar Kristiansen og spilt opp på den årlige matfestivalen i Ski Storsenter, også det med Majken. Så antall konserter og opptredener kommer opp på det nivået bandet har lagt seg på de siste åra – 10. Bandet har hatt en meget stabil besetning i året som gikk. Slagverkplassen som var ledig rundt årsskiftet ble ganske snart besatt av en habil utøver, det samme gjelder plassen som førstetenorist. Noen avganger har det ikke vært. Sikker, inspirerende og ikke minst godt forberedt musikalsk leder har også i 2019 vært Biørn Barlo.

2018

Ski Storbands prinsipp er å bestemme og beramme spillinger tidligst mulig for at musikalsk leder skal få god tid til å tenke ut repertoar, musikerne skal ha tidlig oversikt over når de trengs og innleide solister skal gis god mulighet for å innpasse konserter med bandet i sitt øvrige program. Dette føler vi bandet har lykkes godt med også i året som gikk.

Første storbandcafé i 2018 ble holdt i mars i Rådhusteatrets foajé med bandets nye bekjentskap Stina Stenerud og Monica Zetterlunds fantastiske musikk. Vi kunne glede oss over fullt hus og en sangsolist som innfridde absolutt alle forventninger. Et resultat av samarbeidet var nye konsertavtaler med Stina, da med nyskrevne arrangementer til Monicas pris.
Så fulgte en tirsdagsklubbkveld samme sted med musikken til mange av de store bandlederne -Count Basie, Woody Herman, Buddy Rich, Thad Jones -før bandet avsluttet vårsesongen med et morsomt møte med Kjell Haugens tradband, etterfølgeren til Stokstad/Jensen-bandet. Vi spilte vår avdeling med storbandklassikere og noen arr i 20-tallsstil kjøpt for anledningen fra Christiania 12, mens Haugens band spilte tradisjonell New Orleans-musikk – til publikums store begeistring.

Ski Storband prøver å dekke mye av jazzhistorien, derfor har det lenge vært aktuelt å lage en hyllest til det berømte svenske radiobandet fra 50-og 60-tallet, Harry Arnolds orkester. Som tenorsolist i Bjarne Nerems sted var hentet inn Kjetil Sletsjøe Svendsen, som bidro med tidsriktige tolkninger av mange kjente tenorlåter. Men årets største begivenhet og satsing var høstkonserten med internasjonalt kjente Rebekka Bakken, et av Europas største navn innen folkrock, jazz og americana. Med Franfurt Radio BigBand har hun spilt inn en plate med Tom Waits-musikk, spesialarrangert for henne. Ski Storband kjøpte de fleste arrangementene og engasjerte Rebekka til konsert i Rådhusteatrets store sal. Det ble en kjempeopplevelse både for band og publikum – veldig annerledes, men ekstremt velklingende låter og arrangementer.
Innimellom konsertene har bandet hatt tid til både dansejobber og eventjobb, den siste i lokalmiljøet for Ski Storsenter, med vokalistene Majken Christiansen og vårt nye bekjentskap Thomas Jenssen.

I 2018 har Ski Storband vært å høre på scenen åtte ganger. Bandet har hatt en avgang på fire musikere, men i disse dager er samtlige dyktige erstattere på plass. Bandet har også i 2018 vært under sikker og inspirerende ledelse av Biørn Barlo.

2017
Det er lenge siden Ski Storband har hatt et mellomår. Selv om det begynte litt rolig med café først i april, ble det en hektisk sesong da vi først var kommet i gang. Aprilkonserten i Pinsekirken Salen var viet to musikere som begge ville ha fylt 100 i 2017, Ella Fitzgerald og Buddy Rich. Bandets trofaste vokalist Majken Christiansen tok seg av Ella-delen, mens unge Jacob Langmoen fikk stå fram med heftige trommekor på Buddy Rich-låtene. Deretter var det tre konserter med kort mellomrom med Gone Skiing, på Askim Jazzfestival hvor også Majken hadde en avdeling, i Rådhusteatret og i Kolben, hvorpå verket ble spilt inn i studio og utgitt på plate i forbindelse med  jubileumskonserten  i november. Shannon Mowday og Frode Kjekstad gjorde glimrende solistjobber samtidig som de var ganske happy  med bandets prestasjoner.
Utpå høsten ble Rådhusteatret i Ski gjenåpnet etter en omfattende oppgradering. Teatrets 60-årsjubileum og nyåpningen skulle markeres med  forestillinger med innslag fra musikkteater, ballettskole, kulturskole, ungdomsjazzen på Kråkstad, musikklinja på Ski videregående, og med Ski Storband som husorkester. Det var prøver nesten en uke til ende, og  publikum, produsenter og kunstneriske ledere var svært fornøyde med resultatet.
Høydepunktet for bandets del var jubileumskonserten med Silya Nymoen som solist. Fullt hus og stor stemnimg. Så tar bandet til seg til at Norsk Jazzforum var på plass med en blomst og karakteristikken ”et av de mest aktive storband i landet”. Artig også at vellykkede konserter kan gi seg utslag i dansejobber,  for plutselig dukket det opp en dansjobb på Støtvig Hotell, Larkollen. Og Majken var med – igjen!  Året konsertsesong ble avsluttet i Salen med  et nytt og hyggelig bekjentskap. Dyktige Birgitte Damberg fra Skotbu sang både julelåter med hele bandet og egenskrevne ting med kompet vårt.
Ski Storband fortsetter ungdomslinja. I løpet av de siste åra har bandet hatt minst 12 unge musikere på mer eller mindre fast basis i bandet, mange fra Musikkhøyskolen, men også fra musikklinja på Ski videregående. Vi tror dette er inspirerende for alle parter – bandet får inspirasjon og ungdommene får variert spilletrening å bygge videre på. Med en musikalsk leder som Biørn Barlo er de i gode hender.
I løpet av året har Ski Storband vært ute og spilt 10 ganger med konserter, teaterspillinger, dansejobb og plateinnspilling. Målet er å opprettholde det høye aktivitetsnivået i årene som kommer.

2016
Nok et aktivt år for Ski Storband. I løpet av 2016 ble det arrangert hele seks storbandkaféer, først en presentasjon av Glenn Millers musikk med Geir Norman-Pedersen som ”ekspertkommentator”, deretter en Count Basie-kafé med Rolf Karlstrøm som sideman, så en vårkafé under kulturprosjektet ”Skirkus” med skuespiller og sanger Heidi Gjermundsen Broch som solist, en høstkafé sammen med Akershus Ungdomsjazzorkester, en høstkafé med Frode Kjekstad på gitar og Shannon Mowday på saksofoner i jazzsymfonien ”Gone Skiing!”, og til slutt en julekafé hvor bandet spilte amerikanske julesvisker i gamle og nye arrangementer. De tre første konsertene ble avholdt i Rådhusteatret for fulle hus, de tre siste på Folkets Hus og i Pinsekirken Salen. Greie lokaler alle sammen, men det er nok Rådhusteatret som blir ”stambula” når kulturhuset gjenåpner våren/høsten 2017.

«Gone Skiing!» er nevnt, komponert av Frode Kjekstad. Det ble tre spennende konserter med dette stoffet – på Romerike Storbandfestival, på Lancelot i Asker og i Ski – såpass til høydepunkter i fjorårets konsertsesong at prosjektet blir gjentatt i 2017 med tre nye konserter.
I mai var bandet så heldig å få delta på Viimsi jazz-og popfestival i Estland med den særdeles spennende og dyktige Kadri Voorand som sangsolist. I tillegg var bandets egen Majken Christiansen på plass, som med et annet repertoar enn til vanlig matchet Kadri på en fantastisk måte. To konserter ble det under festivalen og positive tilbakemeldinger fra arrangør og publikum. Stor takk til kulturetatene i Viimsi og Ski.

Et par dansejobber ble det også tid til, slik at bandet i 2016 gav totalt 12 konserter og opptredener. Det bør man være fornøyd med. I løpet av året har bandet hatt seks avganger og seks tilganger av musikere – uten at det er blitt dårligere av den grunn. Bandets intensjon er å knytte til seg unge, lovende musikere fra nærmiljøet. Det har to sider: De kan lett forsvinne, som når pianist Philip Granly begynner på jazzlinja i Trondheim, men de kan også gi bandet et skikkelig løft så lenge de er med. Derfor har man løpet av året utviklet et godt samarbeid med musikklinja på Ski vgs, Kråkstad jazz og Akershus Ungdomsjazzorkester, et samarbeid som fortsetter.

2015
Året ble innledet med deltakelse i Foreningen Nordens arrangement ”Nordisk storbandtreff 2015” i Kolben. Sammen med band som Bohuslän Big Band og Umo Jazz Orchestra fra Finland skulle bandet spille sitt eget lands musikk. Som solister hadde bandet Hildegunn Øiseth og Majken Christensen. Fin konsert av bandet med både Grieg og joik (!), og veldig mye god storbandmusikk levert av proffbanda fra Sverige og Finland. Studentbandet KLUBB fra København, FSO Storband fra Follo og Akershus Ungdomsjazzorkester var også med og leverte flotte konserter. Vi stiller gjerne opp på noe sånt igjen!
Ellers har bandet avholdt fire storbandcaféer i og utenfor Rådhusteatrets foajé, én med den sørafrikanske multisaksofonisten Shannon Mowday, én med Majken Christiansen utendørs i strålende sommervær, én med bandets egne solister og den siste med Håkon Rasmussen og ”Sinatra i 100”. Den siste caféen ga publikumsrekord og utelukkende positive tilbakemeldinger. Café- konseptet har vist seg å være svært vellykket. Det setter fokus på bandet og utfordrer medlemmene med stadig nye repertoarer som skal øves inn.

Så skjedde det triste at æresmedlem og støttespiller gjennom mange år , Tord Skonnord, plutselig gikk bort i oktober. Bandet spilte i hans begravelse for en fullsatt Ski nye kirke med Marian Aas Hansen som solist. Familien Skonnord satte stor pris på at bandet og solisten hadde mulighet for å delta.

Et høydepunkt i 2015 var julekonserten for Kullebunden Jazz med den verdenskjente svenske sangeren Margareta Bengtson i front. For en fullsatt sal 1 i Kolben gjorde bandet og Margareta en svært bra konsert med en kombinasjon av julemusikk, bandets egne ting og musikk solisten hadde med seg. Både klubbledelse, publikum og solist var meget fornøyd med kvelden.
Dansejobber vokser ikke på trær. Bare én jobb tikket inn i løpet av året, på Glenne gård i Kråkstad, med Håkon Rasmussen som solist. Styret vil i 2016 jobbe målrettet for å skaffe flere betalte spillejobber, men til tross for tørke på jobbmarkedet, kom bandet seg helskinnet gjennom 2015 også økonomisk.

2014
Begivenhetsrikt og godt musikalsk år for Ski Storband, med noe å øve fram mot hele tiden. Etter nok en nyttårsjobb på Highland Lodge, Geilo, var første utfordring dansejobben for Oppegård Janitsjar i etterkant av deres nyttårskonsertserie. Bandet leverte, med Majken som solist, og høstet mange godord fra janitsjarmusikerne i Oppegård-korpset.
Et virkelig høydepunkt var minnekonserten for Frode Thingnæs i februar. Med utsolgt rådhusteater og mange prominente folk fra jazz-og underholdningsverdenen til stede, ble arrangementet et fint utstillingsvindu for bandet. Som backingband for Wenche Myhre, Marian Aas Hansen og Mari Eriksmoen og med solistene Tarjei Grimsby og Magnus Thingnæs på låter av Frode, gjorde bandet en meget fin jobb og overrasket noen hver av de meritterte solistene.

I begynnelsen av mars var bandet på plass til dansejobb på årsfesten til Den Norske Opera & Ballett. Det føltes flatterende at bandet var engasjert til denne jobben nok en gang, til glede for både operasjef, dansere og musikere i operaorkestret.

Første storbandcafé av totalt fem ble avholdt i april med den unge kvartetten Høylytt som hovedattraksjon. Konserten var meget variert og vellykket, og viser at det gror godt i landets yngre jazzmiljøer. Dessuten er det inspirerende å bli kjent med unge musikere som verdsetter å spille med og i storband.
Så var det på’n igjen i mai med en flott feature på bandets solotrompeter Geir Hauger, før vårens caférekke ble avsluttet med utendørskonsert i vakkert forsommervær. Kari Gjærum var vokalsolist for et stort publikum i Ski sentrum. Frister til gjentakelse!

En ny opplevelse for noen i bandet var å få delta i innspilling av reklamefilm. I september ble et sammensatt lag av Ski Storband og Bærum Big Band hyret til et reklameoppdrag i Nydalen. Blir spennende å se resultatet!

Høstens cafésesong i Rådhusteatret startet i september med en presentasjon av bandets komp: Vegard Hammer, piano, Markus Dvergastein , gitar, Hallvard Gjøstein, bass og Henning Mørland, trommer. Det ble en særdeles frisk og morsom konsert med glimrende soloprestasjoner fra kompgutta og god publikumsoppslutning. Og mer skulle det bli. I oktober gikk siste cafékonsert av stabelen med den svært populære Rolf Kristensen som vokalsolist. Han pleier å trekke fullt hus med Ski Rockteater, og det gjorde han jammen med storbandet også. Publikum var over seg av begeistring for både solist og band – hva mer kan en ønske!

Høstens og førjulstidas store begivenhet var konserten med Marian Aas Hansen i Kolben kulturhus. Dette var første gang bandet ga en helaftens konsert med Marian, noe artisten selv ikke unnlot å bemerke. Hun hadde hatt lyst til å synge med Ski lenge, sa hun. Det ble en konsert hvor Marian virkelig fikk vist hva hun står for både som komponist og sanger, og bandet var i sitt ess. Et nesten fullsatt hus forteller at et lokalt konsept der Ski møter Ski i Kolben så absolutt er liv laga.

Så ble det ingen nyttårsspilling på bandet i 2014. Første store begivenhet i 2015 er deltakelse på Nordisk storbandtreff i februar med Hildegunn Øiseth og Majken Christiansen, og sammen med band som UMO Jazz Orchestra og Bohuslän Big Band. En stor utfordring!

2013
Etter nyttårsspilling på Geilo gikk bandet inn i oppkjøringsfasen fram mot årets store begivenhet, konsertserien med den amerikanske stjernetenoristen Eric Alexander og hans norske musikervenn, den eminente gitaristen Frode Kjekstad. Barlo hadde forespeilet bandet hard jobbing med mye vanskelig stoff. Resultatet ble presentert på tre konserter i tidsrommet 23.-26.mai på Lancelot , i Kolben og på Herr Nilsen. Mye folk og mye skryt av band og solister!
Tidligere på våren hadde bandet presentert et nytt konsept i Ski, ”storbandcafé” i Rådhusteatrets foajé. Her fikk bandet vist hvilket stoff det ble jobbet med akkurat da. Hyggelig atmosfære og akkurat passe med folk.

Den 17.august skulle styreformann Pål gifte seg med sin Maj, og hva var vel mer naturlig enn at bandet stilte opp i Lier og sørget for dansemusikken? Alt var forberedt til minste detalj, og det ble en minnerik kveld for både brudepar og band.

Så var det ny storbandcafé i Ski i september og ny dansejobb for Oslo Handelskammer i november. Majken gjorde som vanlig en glimrende vokalistjobb for et internasjonalt publikum.
Vår årlige høst/jule-konsert ble avholdt i Rådhusteatret 23. november med et meget spennende tospann i solistrollen: Hildegunn Øiseth på bukkehorn/trompet og vår etter hvert ganske faste vokalist Majken Christansen. De leverte annerledes musikk som publikum satte stor pris på. Hvem sa at etnisk musikk, til og med joik, ikke passer i en storbandsetting?

Året ble avsluttet med nyttårsdansen på Geilo. Highland Lodge ville ha oss oppover igjen, og både hotell og gjester ga oss gode tilbakemeldinger. Et hektisk, morsomt og ikke minst utviklende storbandår var over.

2012
Årets første måneder gikk i hovedsak med til forberedelser til vårens storsatsning: Et samarbeid med den verdenskjente amerikanske gitaristen Randy Johnston. Sammen med hans norske kollega Frode Kjekstad gjorde vi to konserter, én på Rud videregående skole i Bærum hvor Randy holdt «master class», og hovedkonserten 13. mai i Ski. Senere i mai gjorde bandet en veldedighetskonsert på Frambu, det nasjonale kompetansesenteret for sjeldne funksjonhemminger i Ski kommune.

Første halvår ble avsluttet 30. juni med et privat bryllup i Hokksund, hvor vi også hadde med vår populære dansk-norske samarbeidspartner Majken Christiansen. Majken kom tilbake på høsten; denne gang til et arrangement i regi av Oslo Handelskammer. Den tradisjonelle høstkonserten i Rådhusteatret i Ski fant i år sted 25. november. Årets trekkplaster var den norsk-britiske sangtrioen Miss Fitz. 2012 ble i likhet med 2011 avsluttet med dansejobb på Highland Lodge på Geilo; denne gang med bandets «gamle» vokalist Nina Masterud Viumdal som frontfigur.

2011
Første halvår ble nærmest en oppladning til våre danske venner Big Apple Big Bands gjenvisitt i Norge. Ved St. Hans-tider holdt vi en prøvekonsert på Quality Hotel Mastemyr, hvor danskene senere skulle bo. Der hadde vi også «åpen generalprøve» kvelden før vår felles konsert på Oslo Jazzfestival. Den fant sted i friluftsrestauranten Saras Telt midt i Oslo sentrum lørdag 20. august og kan noteres som en av bandets største suksesser gjennom tidene.

Høsten startet forsiktig med ny dansejobb for våre venner kjeveortopedene i oktober. Tidlig i desember arrangerte vi så vår årlige høstkonsert i Rådhusteatret på Ski; denne gang en kombinert feiring av vårt 35-års jubileum og en minnekonsert for bandets grunnlegger Kjell Norman-Pedersen. Året ble avsluttet nyttårsaften på Geilo, hvor Thon Highland Hotel inviterte til åpen middag og nyttårsfest med Ski Storband som trekkplaster. Resultatet for vår del ble så bra, at vi allerede er ønsket tilbake både lille nyttårsaften og nyttårsaften 2012!

2010
Om året var litt fattig på prosjekter, så holdt de til gjengjeld høy kvalitet. I april var vi hyret inn til en abonnementskonsert i regi av Gamle Logen i Oslo. Denne gang som backing-band for Yngvar Numme; en direkte følge av den gode innsatsen vi gjorde for samme artist året før. I juni gjenopptok vi vårt samarbeid med Majken Christiansen og Frode Kjekstad; først med en konsert på jazzscenen Belleville (Cosmopolite). Deretter dro vi sammen på danmarkstur med konserter i København og Hillerød.

Eneste «dansejobb» i 2010 fant sted på Grand Hotel i Oslo i november. Det var våre gamle venner tannlegene (Norsk Kjeveortopedisk Forening) som nok en gang ønsket å markere et jubileum med å svinge seg til Ski Storband. Året ble som vanlig avsluttet på hjemmebane i Rådhusteatret på Ski. Denne gang i et meget vellykket samarbeid med rocke- og Grand Prix-artist Åge («Glam») Sten Nilsen. Det var ikke bare Østlandets Blad som mente at Ski Storband aldri har vært bedre!

2009
Det startet med CD-innspilling i Rainbow Studio i månedsskiftet januar/februar og supplerende opptak, etterarbeid etc. i mars og april. CDen med tittelen «Ski loves you» ble offisielt sluppet ved en konsert i Kulturhuset Rådhusteatret på Ski den 19. mai, selvsagt med deltakelse av solistene på platen – Majken Christiansen og Frode Kjekstad (nærmere omtale og salg finnes andre steder på vår hjemmeside).

Ellers i året deltok bandet på åpningen av Kirkekulturfestivalen i Oppegård (1. mars) og spilte på tre jubileer: 100 års-festen til firma T. Myhrvold hvor vi bl.a. backet Yngvar Numme, 50 års-feiringen av Det odontologiske fakultet og 150-års jubileet til Universitetet på Ås, tidl. Lanbrukshøgskolen. Vi fikk også æren av å spille på årets Gardeball. Til slutt en trist begivenhet: Bandets første leder, Kjell Norman-Pedersen døde den 17. juli og Ski Storband spilte selvfølgelig i begravelsen.

2008
Året begynte rolig. Vi ble invitert tilbake til Sunnås Sykehus til ny konsert i mars. I mai spilte vi til dans på Ekeberg-restauranten for en internasjonal organisasjon av Armagnac-venner. Og i juni holdt vi utekonsert sammen med Frimurerlosjens storband på Ramme Gaard ved Hvitsten. (Et «big band battle» som det vel må sies at Ski Storband vant.) Høsten ble atskillig travlere: To konserter med Majken Christiansen og Frode Kjekstad (se 2007), en i september i Askim kulturhus og en i november i regi av Kullebunden Jazz på Kolbotn. Vi var husband for vår gamle støttespiller Tord Skonnord, da han inviterte til 75-års jubileum for sitt firma i Rådhusteatret på Ski. 14 dager senere var vi backingband samme sted for sangerne Øivind «Elg» Elgenes og Kjell Magnus Sandve i showet «Elg & Tenor». Og vi avsluttet høsten med å spille på julebordet for de ansatte ved Den Norske Opera & Ballett på det nye operahusets Scene 2.

2007
Et meget aktivitetsrikt og spennende år for bandet. Vi holdt konserter for pasienter og personale på både Sunnås Sykehus, Rikshospitalet og Frambu. Vi produserte to konserter i egen regi – på Mjær i Ytre Enebakk med vokalist Majken Christiansen og vår tradisjonelle høstkonsert for hjemmepublkumet i Ski med visesanger Kari Svendsen som debuterende storbandvokalist. Vi spilte på events for Sparebank 1, ingeniørselskapet Mellbye Scandinavia og den nyetablerte norske avdelingen til det tyske selskapet Rittal – og i private bryllup og 50-årslag. Vi gjorde nok en bejublet fremtreden på Oslo Jazzfestival; denne gangen med gitaristen Frode Kjekstad som solist. Men toppen på det hele var nok likevel en miniturné til Helsinki i mai med konserter både på Esplanaden midt i byens sentrum og i kulturhuset Vuotalo Hall.

2006
Ski Storband fyller 30 år. Vi åpner jubileumsåret med en vårkonsert i Rådhusteatret sammen med multiinstrumentalisten Stian Carstensen og Norges eldste stand-up artist, Gerd «GT-Sara» Thoreid. Vi gjør suksess på Oslo Jazz Festival med den danske vokalisten Majken Christiansen som spesiell attraksjon. Vi holder jubileumskonsert for hjemmepublikummet på Ski med Majken og Harald Heide-Steen jr. Og vi avslutter året med å spille til dans på julebordet til personalet i Den Norske Opera!

2005
Vi innleder vårsesongen med konsert på Hotel Arena på Lillestrøm med musikk av bandets andre hovedarrangør, Roar Myhre. Nok en gang drar vi på sommerbesøk til Säffle. Og vi avslutter året med to konserter over repertoaret til sangkvartetten Four Freshmen. Solister er de norske veteranene Fire Fyrer: Dag Eriksen, Johan Bergli, Terje Fjærn og Kristian Lindeman.

2004
På slutten av sommeren drar vi til Sverige, hvor holder konsert for medlemmene av jazzklubben i Säffle i idylliske omgivelser på Duse Udde ved Vännern. Temakonserten denne høsten er viet komponisten Burt Bacharach – med vokalgruppen Stamp som solister.

2003
Saxofonist Biørn Barlo overtar som musikalsk leder. Vi holder nattkonsert på Musikkflekken under storbandfestivalen i Sandvika, og vi avslutter året med temakonsert over musikk av Quincy Jones.

2002
Vi inntar samtidsjazzens høyborg, Blå i Oslo, med musikk av kapellmester Arne Hiorth og med Eivind Aarset som gitarsolist. Temakonserten denne høsten er viet Duke Ellington med Marit Myhre som konferansier i rollene som tre kvinner i Dukes liv.

2001
Ski Storbands 25. år innledes med en samarbeidskonsert med Halden Storband tilegnet bandets «far», Kjell Norman-Pedersen. Til høstens jubileumskonsert inviterer vi noen av dem som var med som på bandets aller første høstkonsert, bl.a. Sissel Meinseth (som satt i den første saxrekka), trompeter Petter Kateraas og vokalist Per Müller.

2000
Vi drar blant annet på besøk til Halden Storband med Christian Jaksjø som gjestedirigent og trombonesolist, inviterer til dansegalla i Langhushallen sammen med Follo Big Band og Siggerud Storband – og holder tradisjonell julekonsert med bandets egne musikerer som solister.

1999
Neste temakonsert går av stabelen i mai og blir en egenutviklet mini-musikal om Cole Porters liv og musikk med Tine Skolmen og Brede Bøe som forgrunnsfigurer. Julekonserten dette året har tittelen «Jazzens århundre» og solister er vokalistene Nina Masterud og Jon Ruder.

1998
Vi holder vårkonsert i Rådhusteatret med Kari Gjærum som gjesteartist. I juni komper vi Wenche Myhre i forbindelse med at hennes daværende mann Arthur Burchard fyller femti. I august deltar vi for første gang på Oslo Jazzfestival. Rett etter besøker vi storbandfestivalen i Sandvika med Jon Skolmen som medbragt konferansier og Jacob Young som gitarsolist. Og ikke minst starter vi en ny tradisjon: temakonserter. Den første er en minnekonsert for Frank Sinatra med Per Müller som sangsolist og Bjørn «Ausjen» Johansen som historieforteller.

1997
Dette året inviterer vi bl.a. til jazzkonsert i april på East Point i Ski. På høsten holder vi konsert på storbandklubben på Belleville (som ble ledet av vår nåværende baritonsaxofonist Pål Vinland). Og i desember er vi «teaterband» for musikal-skolen Cap à Piet på Rønningen folkehøyskole.

1996
Vi drar på utenlandstur til Bristol, U.K. Og vi holder kombinert jule- og 20 års jubileumskonsert med Anne Marie Giørtz som solist og mye «latino-jazz».

1995
Vårkonserten med Grethe Kruse og Frode Thingnæs markerer at Geir Gaarder går av som musikalsk leder. Trompeter, komponist og arrangør Arne Hiorth overtar.

1994
… blir et «mellomår» med mange dansejobber og en årskonsert med unge, lokale talenter som vokalist Therese Løvhaug og saxofonist Mari Solberg.

1993
Julekonserten med den unge, finske vibrafonisten Severi Pyysalo blir et musikalsk høydepunkt, men lærer oss samtidig at musikalsk kvalitet ikke alltid er synonymt med publikumssuksess.

1992
Vi presenterer storbandklassikere i Gamle Losjen i Oslo, spiller til dans på en av Color Lines båter og holder høstkonsert med Per Müller og Grethe Kruse.

1991
Vi får besøk av Fana Storband – og drar på gjenvisitt til Bergen. I april presenterer vi en live-utgave av radioprogrammet «Swing og Sweet» med Leif Anderson og Knut Borge på scenen Rådhusteatret. Og på høstkonserten er den svenske klarinettisten Putte Wickman gjestesolist.

1990
Vi drar på tur til Danmark, arrangerer storbandtreff med Blanda Drops og Oslo Groove Company – og inviterer til to konserter med Laila Dahlseth og Totti Berg.

1989
Suksess med Ellingtons «Second Sacred Concert», julekonsert med den svenske vokalisten Svante Thureson – og konsert på Oslo Jazzhus med Ole Edvard Antonsen og Grete Kruse. Den siste blir sendt i NRK.

1988
Dette året drar vi på sommerturné til Berlin, deltar for første gang på storbandfestivalen i Sandvika, arrangerer konsert i Ski Rådhusteater sammen med Radiostorbandet og julekonsert i samarbeid med Kampen Janitsjar. Et begivenhetsrikt år!

1987
Vi gir ut vår foreløpig eneste plate, en LP som siden bl.a. er blitt hyppig spilt bl.a. i Jazzradio’n. Konserten under Drøbak Jazzklubbs 10 års jubileum blir også et høydepunkt med Ditlef Eckhoff som leder og Knut Riisnæs og Frode Thingnæs som solister.

1986
10 år er gått og vi drar på jubileumstur til Finland. Kjell Norman-Pedersen tar plass som mening medlem på pianokrakken og overlater dirigentpinnen til trombonist Geir Gaarder. For sin innsats med bandet blir Kjell tildelt Ski kommunes kulturpris.

1985
Ski Storband får æren av å introdusere den amerikanske arrangøren og eufoniumsolisten Rich Matteson for et norsk publikum. En kjempeopplevelse både for bandet og tilhørerne.

1984
Bandet får sin egen «fan club». Det første ballet i den nye venneforeningens regi arrangeres i Ås Rådhus. Kveldens overraskelser: Karin Krog, Bjarne Nerem, Atle Hammer og Per Müller!

1983
Høstkonserten med Jan Thoresen (saxofon) og Fred Nøddelund (trompet) blir dette årets musikalske høydepunkt.

1982
Stadig større allsidighet! Solister dette året er bl.a. trekkspiller Arnt Haugen og sangeren Ivar Simastuen. Og vi har samarbeidskonsert med Forsvarets distriktsmusikkorps Østlandet.

1981
Årets internasjonale solist kommer fra jazzens hjemland, USA: trompeteren Benny Bailey. Under håndballshowet for Fredensborg/Ski med countrydronning Lillian Askeland demonstrerer bandet bredden i sitt repertoar.

1980
Bandet spiller på Kongsberg Jazzfestival med Frode Thingnæs og Anne Mette Steinsholt Fridén som solister. Bandets unge gitarist, Eivind Aarset, vekker stor oppsikt. Senere på året er de svenske toppmusikerne Arne Domnérus og Rune Gustafsson solister med bandet.

1979
Vi inviterer til samarbeid med internasjonale toppsolister – noe som også skal bli en tradisjon i bandet. Gjestene det første året er Bjarne Nerem og Laila Dalseth. Under årets høst/julekonsert er Frode Thingnæs og Ellen Nicolaysen solister. 1979 er også året for Ski Storbands første dansejobb. Dette skal som tidligere nevnt bli bandets viktigste inntektskilde.

1978
I sitt tredje år holder vi flere konserter på Follo folkehøgskole – og vi arrangerer vårt første seminar med formål å høyne den musikalske kvaliteten.

1977
Bandet deltar på flere konsertarrangementer. Samme år starter tradisjonen med julekonserter i Ski Rådhusteater i egen regi; den første med Petter Kateraas (trompet), Jan Thoresen (sax og klarinett) og Carsten Pedersen (trombone) som inviterte solister.

Oktober 1976
Medlemmer i Ski Ungdomskorps med baritonsaxofonist Geir Norman-Pedersen i spissen bestemmer seg for å starte storband. Geirs far Kjell, pianist og allerede kjent storbandarrangør, påtar seg jobben som bandets første musikalske leder.